Zašto treba posetiti Murano i Burano

Svoju prvu priču “Po belom svetu” posvećujem predivnoj Italiji i simpatičnim gradićima – Muranu i Buranu. Na proleće 2018. godine, zajedno sa koleginicama i kolegama sa posla, organizovali smo svoju “turu” po severu Italije. Ovaj put meta su nam bili Trst, Venecija, Murano i Burano. O Trstu i Veneciji ću vam pričati neki drugi put, ne brinite. 

Murano i Burano su, kao i Venecija, smešteni u tzv Venecijanskoj laguni. Do njih vožnja brodićem traje malo duže nego do Venecije (ako ste smešteni u Lido di Jeselo). Ali na moru ste, pa ta vožnja zapravo jako prija. Murano je poznat po staklu i raznoraznim predmetima od stakla.

Imali smo tu privilegiju da majstor samo za našu grupu uživo demonstrira kako se prave predmeti od stakla. Napravio nam je jednu vazu/bokal i konjića. Sa desne strane možete videti vazu/bokal koji je napravljen na početku prezentacije, ali i majstora kako počinje da pravi konjića. 

Nakon Murana, uputili smo se (opet brodićem) u Burano. Ovaj gradić je poznat po šarenim kućicama i čipki. Zanimljivo je to što meštani ne smeju sami da biraju boju, već im opština nudi nekoliko. Izbor boja koji će ponuditi zavisi od boja susednih kuća. Takođe, samu nijansu određuje opština.

Jedan od najsimpatičnijih momenata mi je bio trenutak kada sam htela da slikam jednu zelenu kućicu. Baš u tom trenu izlazi bakica. Zaustavila se na pragu, ali sam prilično sigurna da je htela da mi pozira. Šta mislite, da li je bakici zelena omiljena boja?

Kada je reč o proizvodima od čipke, ni ne možete da zamislite kakve marame, stolnjake, zavese, lepeze… umeju da naprave. 

U nastavku možete videti još nekoliko fotografija iz ova dva gradića (neke ste već videli na mojim Facebook i Instagram profilima). Moja preporuka je: ukoliko budete imali priliku, obavezno posetite Murano i Burano. Ja svakako hoću jer sam sigurna da bih se ponovo onako lepo provela, uhvatila nove, divne kadrove i vratila sa kezom oko glave.

 

Scroll to Top