Kroz šljivike i livade

Imala sam prilike u prethodnim godinama da obiđem i posetim mnoge gradove i mesta u Srbiji. Oni koji me malo duže poznaju, znaju da obožavam da putujem, pa makar to bili i jednodnevni izleti. U nastavku su neke od meni najdražih fotografija.

Tvrđava Maglič

Maglič grad (tvrđava) je napravljen u prvoj polovini 13. veka. Još uvek niko sa sigurnošću ne može da kaže zbog čega i ko je sagradio. Činjenica je da se sa tvrđave vidi veliki deo puta (Ibarske magistrale), koji je i u to vreme bio veoma bitan. Naziv Maglič je dobio, kako kažu, zbog magle od koje se tvrđave često ne vidi. Do nedavno je postojao veoma nebezbedan drveni most koji je dosta olakšavao penjanje do tvrđave (sa Ibarske magistrale). S obzirom na to da taj most više ne postoji (odneo ga je Ibar prilikom poslednjih poplava), Magliču možete da priđete samo preko planine Stolovi.

Zagajička brda su mi se jako svidela. Znate kad vam neko pokaže šablonske Windows pozadine? Nekoliko kadrova su veoma podsećali na to. Imala sam tu sreću da je taj dan bio sunčan sa nekoliko onih malih, “Simpsons” oblačića. Kao da sam ih organizovala da mi budu dekoracija.

Pogled na Dunav sa Ramske tvrđave. Ramsku tvrđavu sam obišla dok su još trajali radovi na rekonstrukciji. Pored Golubačke i Smederevske, vredi posetiti i ovu tvrđavu.

Neke destinacije zaslužuju poseban tekst – ostanite uz mene, na pravom ste mestu!

Scroll to Top